15. Samlag med menstruerande kvinna förbjudet

14 – Samlag med menstruerande kvinna förbjudet

Det är förbjudet att ha samlag med henne eftersom Han (tabârak wa ta´âlâ) sade:

وَيَسْأَلُونَكَ عَنِ الْمَحِيضِ قُلْ هُوَ أَذًى فَاعْتَزِلُواْ النِّسَاء فِي الْمَحِيضِ وَلاَ تَقْرَبُوهُنَّ حَتَّىَ يَطْهُرْنَ فَإِذَا تَطَهَّرْنَ فَأْتُوهُنَّ مِنْ حَيْثُ أَمَرَكُمُ اللّهُ إِنَّ اللّهَ يُحِبُّ التَّوَّابِينَ وَيُحِبُّ الْمُتَطَهِّرِينَ

”Och de frågar dig om månadsblödningen. Säg: ”Detta är ett ömtåligt och smärtsamt tillstånd1. Håll er därför borta från kvinnorna under deras period och kom inte nära dem förrän de är rena2; men när de har renat sig ta dem då till er, så som Allâh har befallt er.” Allâh älskar dem som vänder tillbaka till Honom i ånger och Han älskar dem som vill rena sig.”3

Det finns flera hadîther i sakfrågan:

1 – Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade:

Den som har samlag med en menstruerande kvinna, utövar analsex med en kvinna eller beger sig till en siare och tror på det han säger, har hädat det som har uppenbarats för Muhammad (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam).”

2 – Anas bin Mâlik (radhiya Allâhu ´anh) sade:

När judarnas fruar fick sina månadsperioder körde de ut dem hemifrån och lät bli att äta med dem, dricka med dem och blandas med dem i hemmen. När Allâhs sändebud (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) blev frågad om det uppenbarades:

وَيَسْأَلُونَكَ عَنِ الْمَحِيضِ قُلْ هُوَ أَذًى فَاعْتَزِلُواْ النِّسَاء فِي الْمَحِيضِ

”Och de frågar dig om månadsblödningen. Säg: ”Detta är ett ömtåligt och smärtsamt tillstånd. Håll er därför borta från kvinnorna under deras period.”

Följaktligen sade Allâhs sändebud (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam): ”Blandas med dem i hemmen och gör allting bortsett från samlag.” Då sade judarna: ”Den här mannen vill skilja sig från oss inom allt.” Usayd bin Hudhayr och ´Abbâd bin Bishr kom till Allâhs sändebud (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) och sade: ”Allâhs sändebud! Judarna säger si och så. Skall vi inte ha samlag med dem när de har sina månadsperioder?” Allâhs sändebuds (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) ansiktsdrag ändrades och vi trodde att han blev arg på oss.” De gick ut och träffade en man som kom med mjölk till Allâhs sändebud (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) varvid han (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) skickade honom till dem för att bjuda dem på dricka. Då visste vi att han inte var arg på dem.”4

1Det vill säga att det besvärar kvinnan. al-Qurtubî och andra sade att det åsyftar mensblodets lukt och annat. Rashîd Ridhâ sade:

”Att förstå det ordagrant är fastställt i medicinen. Sålunda finns inget behov av att avvika från den förståelsen.” (2/362)

Han menar den fysiska smärtan. Sedan sade han:

”Att ha samlag med menstruerande kvinnor är besvärligt och skadligt. Även om mannen undkommer besvärligheter så gör knappast kvinnan det. Det beror på att hennes sköte är inte redo för samlag under månadsblödningen, ty då är skötet sysselsatt med andra uppgifter.”

2Det vill säga efter att deras månadsblödning har upphört och de har badat.

32:222

4Muslim, Abû ´Awânah och Abû Dâwûd (2165) som står för formuleringen.