15. Hjärtan som fasta berg

Det finns även andra nedskrivningar. Exempelvis skriver de ädla skrivarna ned allt vi gör genom att kopiera det som redan står i Den bevarade tavlan. Allâh (tabârak wa ta´âlâ) sade:

هَذَا كِتَابُنَا يَنطِقُ عَلَيْكُم بِالْحَقِّ إِنَّا كُنَّا نَسْتَنسِخُ مَا كُنتُمْ تَعْمَلُونَ

”Detta är Vår bok som säger sanningen om er; allt vad ni gjorde har Vi låtit nedteckna.”1

En nedteckning sker endast av något som redan är nedskrivet, nämligen Den bevarade tavlan som Allâh sade om:

إِنَّا نَحْنُ نُحْيِي الْمَوْتَى وَنَكْتُبُ مَا قَدَّمُوا وَآثَارَهُمْ وَكُلَّ شَيْءٍ أحْصَيْنَاهُ فِي إِمَامٍ مُبِينٍ

”Det är Vi som uppväcker de döda till nytt liv och som upptecknar allt vad de har gjort och spåren som de efterlämnar; ja, allt är infört i en klar bok.”2

Detsamma gäller det som årligen skrivs ned under Ödets natt; människors tillstånd, angelägenheter, livslängder, olyckor, lycka, liv, död, fattigdom, rikedom, rädsla, trygghet, godhet, ondska och så vidare. Inget av det skiljer sig från det som står i Den bevarade tavlan; allt stämmer överens med den.

Med det sagt är det obligatoriskt att betro ´Abdullâh bin Mas´ûds (radhiya Allâhu ´anh) hadîth, hadîtherna om beskådningen, ödet och dylikt, oavsett om man förstår dem eller inte. Att förstå dem är bara bra. Den som inte förstår dem får fråga. Förmögna lärda är tillgängliga och lov ske Allâh. Även om man blir tvungen att resa för att fråga om denna väldiga och dogmatiska sakfråga så är den värt det. Alla trons sex pelare och liknande hör till de dogmatiska frågorna. En av dem är som sagt tron på ödet och att det goda och det onda är bestämt av Allâh (tabârak wa ta´âlâ). Det skall bemötas utan invändning, förvirring, passivitet eller tvekan; det skall bemötas med tro, bekräftelse, underkastelse till Allâhs (tabârak wa ta´âlâ) order och hjärtan lika övertygade som fasta berg.

145:29

2 36:12