15. Avgudadyrkarna abstrakta bevisning

Shaykh-ul-Islâm Muhammad bin ´Abdil-Wahhâb (rahimahullâh) sade:

För att avvisa argumenten som dagens avgudadyrkare brukar mot oss, skall jag nämna ett och annat av vad som står i Allâhs skrift.

Falskhetens följe kan avvisas på två sätt: allmänt och detaljerat.

Beträffande det allmänna sättet, är det en väldig sakfråga och en stor nytta för den som förstår det. Han (ta´âlâ) sade:

هُوَ الَّذِيَ أَنزَلَ عَلَيْكَ الْكِتَابَ مِنْهُ آيَاتٌ مُّحْكَمَاتٌ هُنَّ أُمُّ الْكِتَابِ وَأُخَرُ مُتَشَابِهَاتٌ فَأَمَّا الَّذِينَ في قُلُوبِهِمْ زَيْغٌ فَيَتَّبِعُونَ مَا تَشَابَهَ مِنْهُ ابْتِغَاء الْفِتْنَةِ وَابْتِغَاء تَأْوِيلِهِ وَمَا يَعْلَمُ تَأْوِيلَهُ إِلاَّ اللّهُ

”Det är Han som har uppenbarat för dig denna Skrift, där det finns fast och klart formulerade budskap – de utgör dess kärna – och andra som är mindre tydliga. Men de vilkas hjärtan har farit vilse går efter de mindre tydliga verserna när de försöker så split och förvirring genom tolkning av dess dolda mening, men ingen utom Allâh känner dess dolda mening.”1

Det har rapporterats autentiskt från Allâhs sändebud (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) att han sade:

”Om ni ser dem som följer det oklara skall ni veta att det är dem som Allâh har beskrivit. Akta er därför för dem.”2

Exempelvis argumenterar några avgudadyrkare med:

أَلا إِنَّ أَوْلِيَاء اللّهِ لاَ خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَلاَ هُمْ يَحْزَنُونَ الَّذِينَ آمَنُواْ وَكَانُواْ يَتَّقُونَ

Helt visst skall de som är nära Allâh aldrig känna fruktan och ingen sorg skall tynga dem, de som tror och fruktar.”3

De säger att medlingen är ett faktum eller att profeterna har en ställning hos Allâh. Eller så nämner de något uttalande från profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) för att bevisa sina lögner, samtidigt som du inte förstår vad de säger. Svara dem då med att säga att Allâh sade att de som har avvikelse i sina hjärtan lämnar de tydliga verserna och följer istället de mindre tydliga.

Säg också att Allâh sade att avgudadyrkarna bekräftar Herraväldet men att de ändå hädar eftersom de dyrkar änglar, profeter och helgon då de säger:

هَؤُلاء شُفَعَاؤُنَا عِندَ اللّهِ

De är våra medlare inför Allâh.”4

Detta är en klar och tydlig fråga och ingen kan ändra dess betydelse.

Avgudadyrkare! Jag förstår inte betydelsen av det du har nämnt ur Qur’ânen och profetens (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) ord, men jag är säker på att Allâhs ord inte är motsägelsefulla och att profetens (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) ord inte kolliderar med Allâhs ord.

Detta är ett bra och passande svar som emellertid bara förstås av den som Allâh vägleder. Nedvärdera därför inte detta svar, ty det är precis som Han (ta´âlâ) sade:

وَمَا يُلَقَّاهَا إِلَّا الَّذِينَ صَبَرُوا وَمَا يُلَقَّاهَا إِلَّا ذُو حَظٍّ عَظِيمٍ

”Men ingen annan än den som bär med tålamod finner att handla så; bara den lyckligaste lottade finner.”5

FÖRKLARING

Shaykh Muhammad bin ´Abdil-Wahhâbs (rahimahullâh) ord är väldigt bra. Han säger att falskhetens följe kan avvisas på två sätt, ett allmänt och ett detaljerat. Dessa avgudadyrkare för lekmännen bakom ljuset på många sätt. De avvisade Shaykhen med hjälp av dem för att främja sin falskhet när de dyrkar gravar och ber döda, änglar och djinner om hjälp. Till följd därav avvisade Shaykhen (rahimahullâh) dem dels allmänt, dels detaljerat.

Den allmänna avvisningen är lämpad mot alla tvivel och kan brukas av såväl den lärde som den olärde.

De som hävdar att de inte avgudar, att dyrkan som de tillägnar till helgon och profeter är ingalunda avguderi, att de omnämnda erhåller hög status, har rätt till medling och att de skall medla för dem som tillber dem, skall du säga till att Allâh klart och tydligt förbjuder avguderi och åkallan tillägnad till någon annan än Allâh, dömer avgudadyrkarna för avguderi och otro för att de åkallar döda människor, ber dem, sändebuden, djinnerna, stjärnorna eller något annat om hjälp. Det är klart och tydligt i Qur’ânen och Sunnah. Att de omnämnda har hög position hos Allâh och att profeterna har rätt till medling, är något jag inte kan förstå vara ett bevis som tillåter avguderi. Jag kan inte se den bevisningen i Qur’ânen och Sunnah. Allâhs tal är ju inte motsägelsefullt och inte heller kolliderar sändebudets (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) ord med Allâhs tal. Dock har Allâh sagt att falskhetens följe går efter det oklara och lämnar det klara. Istället är du skyldig att anamma det klara och tydliga i Allâhs ord då Han förbjuder avguderi och åkallan tillägnad andra än Allâh:

يَا بُنَيَّ لَا تُشْرِكْ بِاللَّهِ إِنَّ الشِّرْكَ لَظُلْمٌ عَظِيمٌ

”Käre son! Avguda inte Allâhs sida; avguderiet är att begå en svår orätt!”6

وَلَقَدْ أُوحِيَ إِلَيْكَ وَإِلَى الَّذِينَ مِنْ قَبْلِكَ لَئِنْ أَشْرَكْتَ لَيَحْبَطَنَّ عَمَلُكَ وَلَتَكُونَنَّ مِنَ الْخَاسِرِينَ

Men det har uppenbarats för dig liksom för dina föregångare att om du avgudar skall allt vad du har åstadkommit gå om intet och du skall höra till förlorarna.”7

وَأَنَّ الْمَسَاجِدَ لِلَّهِ فَلَا تَدْعُوا مَعَ اللَّهِ أَحَدًا

Alla böneplatser tillkommer Allâh; anropa därför ingen vid sidan av Honom!”8

يُولِجُ اللَّيْلَ فِي النَّهَارِ وَيُولِجُ النَّهَارَ فِي اللَّيْلِ وَسَخَّرَ الشَّمْسَ وَالْقَمَرَ كُلٌّ يَجْرِي لِأَجَلٍ مُّسَمًّى ذَلِكُمُ اللَّهُ رَبُّكُمْ لَهُ الْمُلْكُ وَالَّذِينَ تَدْعُونَ مِن دُونِهِ مَا يَمْلِكُونَ مِن قِطْمِيرٍ إِن تَدْعُوهُمْ لَا يَسْمَعُوا دُعَاءكُمْ وَلَوْ سَمِعُوا مَا اسْتَجَابُوا لَكُمْ وَيَوْمَ الْقِيَامَةِ يَكْفُرُونَ بِشِرْكِكُمْ وَلَا يُنَبِّئُكَ مِثْلُ خَبِيرٍ

Han låter natten glida in i dagen och Han låter dagen glida in i natten. Han har underordnat solen och månen: var och en löper till en fastställd tidpunkt. Detta är Allâh, er Herre! Makten och herraväldet är Hans, och de som ni dyrkar vid sidan av Honom har ingen makt ens över dadelkärnans fina skal! Om ni ber till dem hör de inte er bön, och om de hörde den skulle de inte svara er. Och på Uppståndelsens dag skall de förneka att de haft något samröre med er. Och ingen kan låta dig veta så som En som är underrättad om allt.”9

وَيَعْبُدُونَ مِن دُونِ اللّهِ مَا لاَ يَضُرُّهُمْ وَلاَ يَنفَعُهُمْ وَيَقُولُونَ هَؤُلاء شُفَعَاؤُنَا عِندَ اللّهِ

”Vid sidan av Allâh dyrkar de vad som varken kan skada eller gagna dem och säger: “De är våra medlare inför Allâh.”

وَالَّذِينَ اتَّخَذُوا مِن دُونِهِ أَوْلِيَاء مَا نَعْبُدُهُمْ إِلَّا لِيُقَرِّبُونَا إِلَى اللَّهِ زُلْفَى

”Men de som tar beskyddare vid sidan av Honom [säger]: “Vi tillber dem just för att de skall föra oss närmare Allâh.”

Allt detta är klart och tydligt. Allâh annullerar deras tvivel, avvisar dem och klargör deras otro och att deras påstående om att de för dem närmare Allâh är falskt och värdelöst.

13:7

2al-Bukhârî (4547) och Muslim (2665).

310:62-63

410:18

541:35

631:13

739:65

872:18

935:13-14