15 – Allâh accepterar inte att någon annan dyrkas vid Hans sida

… och den som lyder honom, träder in i Paradiset…

Den andra: Allâh accepterar inte att någon annan dyrkas vid Hans sida; varken en närstående ängel eller en sänd profet. Beviset är Hans (ta´âlâ) Ord:

وَأَنَّ الْمَسَاجِدَ لِلَّهِ فَلَا تَدْعُوا مَعَ اللَّهِ أَحَدًا

”Sannerligen hör alla moskéer till Allâh; anropa därför ingen vid Allâhs sida!” (72:18)


FÖRKLARING

 

Den andra frågan vi är ålagda att veta är att Allâh (subhânahu wa ta´âlâ) inte behagas av att någon dyrkas vid Hans sida. Faktum är att endast Han har rätt att dyrkas. Beviset är det författaren (rahimahullâh) nämnde i Hans (ta´âlâ) Ord:

وَأَنَّ الْمَسَاجِدَ لِلَّهِ فَلَا تَدْعُوا مَعَ اللَّهِ أَحَدًا

”Sannerligen hör alla moskéer till Allâh; anropa därför ingen vid Allâhs sida!” (72:18)

Allâh (ta´âlâ) förbjöd människan att anropa någon annan än Allâh och Allâh förbjuder endast det Han (subhânahu wa ta´âlâ) inte behagas av. Allâh (´azza wa djall) sade:

إِن تَكْفُرُوا فَإِنَّ اللَّهَ غَنِيٌّ عَنكُمْ وَلَا يَرْضَى لِعِبَادِهِ الْكُفْرَ وَإِن تَشْكُرُوا يَرْضَهُ لَكُمْ

”Om ni hädar skall ni veta att Allâh inte behöver er tro. Han ser inte otro och otacksamhet hos Sina tjänare med tillfredställelse – det är ett ont – men visar ni tacksamhet är Han tillfredställd för er skull.” (39:7)

فَإِن تَرْضَوْاْ عَنْهُمْ فَإِنَّ اللّهَ لاَ يَرْضَى عَنِ الْقَوْمِ الْفَاسِقِينَ

”Men även om ni är nöjda med dem, är Allâh inte nöjd med trotsiga syndare.” (9:96)

Allâh (subhânahu wa ta´âlâ) behagas nämligen inte av hädelse och avguderi. I stället sände Han sändebud och uppenbarade Skrifter för att kämpa mot hädelse och avguderi och utrota dem. Allâh (ta´âlâ) sade:

وَقَاتِلُوهُمْ حَتَّى لاَ تَكُونَ فِتْنَةٌ وَيَكُونَ الدِّينُ كُلُّهُ لِلّه

”Och kämpa mot dem till dess prövningen upphör och all dyrkan ägnas Allâh.” (8:39)

Om Allâh inte behagas av hädelse och avguderi, är det obligatoriskt för den troende att inte heller göra det. En troende skall älska och hata i enlighet med Allâhs kärlek och hat. Sålunda förargas han över det Allâh förargas över och behagas av det Allâh (´azza wa djall) behagas av. Om Allâh inte behagas av hädelse och avguderi, är det inte tillåtet för den troende att behagas av dem.

Avguderi är en allvarlig och farlig fråga. Allâh (´azza wa djall) sade:

إِنَّ اللّهَ لاَ يَغْفِرُ أَن يُشْرَكَ بِهِ وَيَغْفِرُ مَا دُونَ ذَلِكَ لِمَن يَشَاء

”Allâh förlåter inte dem som sätter medhjälpare vid Hans sida, men Han förlåter den Han vill hans mindre synder.” (4:48)

إِنَّهُ مَن يُشْرِكْ بِاللّهِ فَقَدْ حَرَّمَ اللّهُ عَلَيهِ الْجَنَّةَ وَمَأْوَاهُ النَّارُ وَمَا لِلظَّالِمِينَ مِنْ أَنصَارٍ

”Allâh utestänger den från paradiset som sätter medhjälpare vid Allâhs sida och Elden skall bli hans sista hemvist. För dessa syndare finns ingen medhjälpare.” (5:72)

Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade (i betydelse):

”Den som träffar Allâh utan att ha satt någon vid Hans sida, träder in i paradiset, och den som träffar Honom efter att satt någon vid Hans sida, träder in i elden.”