14. Därför sändes sändebuden

Shaykh-ul-Islâm Muhammad bin ´Abdil-Wahhâb (rahimahullâh) sade:

Han (ta´âlâ) sade:

وَلَقَدْ بَعَثْنَا فِي كُلِّ أُمَّةٍ رَّسُولاً أَنِ اعْبُدُواْ اللّهَ وَاجْتَنِبُواْ الطَّاغُوتَ

Till varje samfund har Vi låtit ett sändebud komma: ”Dyrka Allâh och håll er borta från Tâghût!”1

FÖRKLARING

Allâh (subhânahu wa ta´âlâ) berättar att Han har sänt sändebud till varje samfund. Samfund åsyftar en grupp, en generation och en målgrupp av människor.

Ett sändebud är en man som tar emot en uppenbarad föreskrift och befalls att förkunna den. Det har funnits många sändebud varav vissa har Allâh nämnt i Qur’ânen:

وَرُسُلاً قَدْ قَصَصْنَاهُمْ عَلَيْكَ مِن قَبْلُ وَرُسُلاً لَّمْ نَقْصُصْهُمْ عَلَيْكَ وَكَلَّمَ اللّهُ مُوسَى تَكْلِيمًا

”Sändebud som Vi redan har berättat för dig om och sändebud som Vi inte har berättat om – och Mûsâ som Allâh talade med ett verkligt tal.”2

Vi tror på alla sändebud, från det första till det sista, på de namngivna och de anonyma. Tron på sändebuden är en av trons pelare.

أَنِ اعْبُدُواْ اللّهَ وَاجْتَنِبُواْ الطَّاغُوتَ

Dyrka Allâh och håll er borta från Tâghût!”

Den versen påminner om den föregående:

وَمَا خَلَقْتُ الْجِنَّ وَالْإِنسَ إِلَّا لِيَعْبُدُونِ

”Jag har skapat djinnerna och människorna enbart för att de skall dyrka Mig.”

Så som Allâh har skapat skapelsen för att dyrka Honom har Han också sänt sändebuden för att Han skall dyrkas. Han sände inte sändebuden för att lära människorna jordbruk och industri eller mat och dryck. Inte heller sände Han dem för att få människorna att bekräfta Herrens existens och Hans herravälde. Han sände sändebuden för att befalla människorna att dyrka Allâh (subhânahu wa ta´âlâ) allena. De medgav ju att Han var deras Herre och Skapare.

116:36

24:164