136. al-´Ayyâshîs första förvrängning av al-A´râf

al-´Ayyâshî sade:

”Abû Basîr rapporterade från Abû ´Abdillâh som sade om:

قَالَ فَبِمَا أَغْوَيْتَنِي لأَقْعُدَنَّ لَهُمْ صِرَاطَكَ الْمُسْتَقِيمَ ثُمَّ لآتِيَنَّهُم مِّن بَيْنِ أَيْدِيهِمْ وَمِنْ خَلْفِهِمْ وَعَنْ أَيْمَانِهِمْ وَعَن شَمَآئِلِهِمْ وَلاَ تَجِدُ أَكْثَرَهُمْ شَاكِرِينَ

”Han sade: ”Eftersom Du har låtit mig begå ett felsteg, svär jag att jag skall lägga mig i bakhåll för dem längs Din raka väg. och jag skall ansätta dem framifrån och bakifrån, från höger och från vänster; och Du kommer att finna de flesta av dem otacksamma.”1

”Vägen som Iblîs talar om är ´Alî (radhiya Allâhu ´anh.”2

Allâh har rentvått Abû ´Abdillâh från denna lögn och idioti. Den raka vägen är islam som har föreskrivits av Allâh från Âdams tid till det sista sändebudet (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam).

17:16-17

2Tafsîr al-´Ayyâshî (2/9).