13. Kunskap medför vägledning, okunskap medför villfarelse

De efterlevde det som Hans sändebud och skrifter har förkunnat för dem. De lärde sig det Han lärde dem… – Det är obligatoriskt att förstå Qur’ânen och Sunnah såsom Allâh och Hans sändebud (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) vill att de förstås. Den som vänder ryggen åt kunskapen berövas på vägledning. Att studera nyttig kunskap, eftersträva den och efterleva den medför vägledning, det vill säga kunskapen som Allâhs sändebud (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) förkunnade. Men han som vänder ryggen åt kunskapen berövas som sagt på vägledning. Han (ta´âlâ) sade:

وَالَّذِينَ كَفَرُوا عَمَّا أُنذِرُوا مُعْرِضُونَ

”De otrogna vänder likväl ryggen åt varningarna.”1

Att vända ryggen åt kunskapen, ignorera den och inte ta emot den orsakar villfarelse och avvikelse.

stannade vid Hans gräns… – Ett av Ahl-us-Sunnah wal-Djamâ´ahs drag är att de stannar vid kunskapens gräns. De säger vad de vet och är passiva när de inte vet. Han (ta´âlâ) sade:

وَلاَ تَقْفُ مَا لَيْسَ لَكَ بِهِ عِلْمٌ

”Befatta dig inte med det som du inte riktigt vet.”2

Det vill säga, gissa inte och tala inte om Allâh utan kunskap. Stanna vid din gräns. Förkunna den nyttiga kunskapen som du har och stanna när du inte vet något tills du lär dig det. Det är typiskt de troende.

och lämnade det Han förbjöd för dem för det som Han tillät dem – Ett annat av deras drag är att de tar det lovliga och avstår från det olovliga. Det gäller mat, kläder, drycker och kvinnor. De nöjer sig med det tillåtna och undviker det förbjudna. Han (ta´âlâ) sade om sändebudet (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam):

يَأْمُرُهُم بِالْمَعْرُوفِ وَيَنْهَاهُمْ عَنِ الْمُنكَرِ وَيُحِلُّ لَهُمُ الطَّيِّبَاتِ وَيُحَرِّمُ عَلَيْهِمُ الْخَبَآئِثَ وَيَضَعُ عَنْهُمْ إِصْرَهُمْ وَالأَغْلاَلَ الَّتِي كَانَتْ عَلَيْهِمْ

”Han skall anbefalla dem det som är rätt och förbjuda dem det som är orätt och förklara tillåtna för dem alla goda och nyttiga ting och otillåtet allt som är ont och skadligt och befria dem från deras bördor och lösa dem från de bojor som har bundit dem. ”3

146:3

217:36

37:157