13. Grunden till all kunskap

Imâm Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

at-Ta´lîqât at-Tawdhîhiyyah ´alâ Muqaddimat-il-Fatwâ al-Hamawiyyah, sid. 38-39

Shaykh-ul-Islâm Ibn Taymiyyah svarade:

Allâh har skickat Muhammad (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) med vägledningen och den sanna religionen för att föra ut människorna ur mörkret till ljuset. Han bekräftade att han (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) var förkunnare av ett glatt budskap om hopp och varnare, och som den som på Hans uppdrag kallar till Honom, och en ledfyr. Han befallde honom (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) att säga:

قُلْ هَذِهِ سَبِيلِي أَدْعُو إِلَى اللّهِ عَلَى بَصِيرَةٍ أَنَاْ وَمَنِ اتَّبَعَنِي

Detta är min väg: jag uppmanar med klarsyn och insikt att dyrka Allâh – jag och de som följer mig.”1

FÖRKLARING

Efter att Shaykhen (rahimahullâh) sagt att han säger det som sades av Allâh, Hans sändebud (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam), de tidigare föregångsmännen bland Utvandrarna och Hjälparna, deras rättmätiga efterföljare samt imamerna, förklarade han det med att säga att Allâh har skickat Muhammad (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) med vägledningen och den sanna religionen. I så fall hör Allâhs namn och egenskaper till vägledningens och den sanna religionens prioriteringar. Vägledning är nyttig kunskap och sann religion är rättfärdiga handlingar. Sändebudet (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sändes med bådadera; med nyttig kunskap och med rättfärdiga handlingar. Till nyttig kunskap och rättfärdiga handlingar hör tro på Allâhs namn och egenskaper i Qur’ânen och Sunnah enligt de första muslimernas förståelse. För dem var sakfrågan inte oklar, de talade inte bevislöst. De accepterade sakfrågan med underkastelse och bekräftade både formulering och betydelse, vilket är korrekt. Det är vägledningen och den sanna religionen. Den som avviker från det avviker från sändebudets (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) budskap. Ty grunden till all kunskap är kunskap om Allâh (subhânahu wa ta´âlâ), Hans namn, Hans egenskaper och dyrkan som Han förtjänar:

فَاعْلَمْ أَنَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ وَاسْتَغْفِرْ لِذَنبِكَ

Ha kunskap om att det inte finns någon sann gud utom Allâh och be om förlåtelse för dina synder.”2

Kunskap om den sanna dogmen är grunden, det vill säga kunskap om trosbekännelsen att det inte finns någon sann gud utom Allâh. Den ska betros till formulering, betydelse, dogm och allt vad den innebär. Det är grunden till religionen och tron. Det är grunden till alla sändebuds budskap:

وَلَقَدْ بَعَثْنَا فِي كُلِّ أُمَّةٍ رَّسُولاً أَنِ اعْبُدُواْ اللّهَ وَاجْتَنِبُواْ الطَّاغُوتَ

Till varje samfund har Vi låtit ett sändebud komma: ”Dyrka Allâh och håll er borta från överträdelse!”3

وَمَا أَرْسَلْنَا مِن قَبْلِكَ مِن رَّسُولٍ إِلَّا نُوحِي إِلَيْهِ أَنَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا أَنَا فَاعْبُدُونِ

Vi har aldrig sänt en profet före dig utan att uppenbara för honom: ”Det finns ingen annan sann gud än Jag – dyrka Mig!”4

Det är kärnan i budskapen och innebörden av Allâhs (´azza wa djall) suveräna rätt till dyrkelse. Det kan dock inte efterlevas utan kunskap om Allâh, Hans namn och Hans egenskaper. Vi känner Allâh (´azza wa djall) med hjälp av Hans namn och egenskaper som nämns i Qur’ânen och Sunnah. Detta är alltså grunden.

112:108

247:19

316:36

421:25