12. Spritmissbrukaren och Ramadhân

Imâm Zayn-ud-Dîn bin Radjab al-Hanbalî (d. 795)

Dhamm-ul-Khamr, sid. 25-26

Många syndare slutar dricka i samband med dygdiga dagar, som till exempel under Ramadhân. Redan från första början planerar de fortsätta dricka så fort Ramadhân är över. En sådan person är spritmissbrukare och inte alls ångerfull. Speciellt inte om han räknar dagarna och bara väntar på att månaden ska vara över så att han kan återvända till sitt missbruk. Som ett avskedstagande av spriten passar de på att fylla på rejält innan Ramadhân infaller för att sedan återfalla till den så fort månaden är över. Vissa av dem sade:

När Sha´bâns tjugo första dagar är över

ska du dricka din nattdryck på dagen

Och drick inte ur små bägare,

det är ont om tid för de små

Värre än så är att vissa ignoranter missbrukar ovanstående ord och säger att de har en dold mening som bara kan förstås av eliten. Enligt dem betyder prosan att man ska ta vara på livet och dyrka Allâh när döden är nära. Den slutsatsen är verkligen vidrig och påminner om en annan slutsats från prosan:

Glaset är tunt och spriten är tunn

de liknar varandra varför en förväxling har skett

Det verkar som att spriten är bägaren

och det verkar som att bägaren är spriten

Till synes är ovanstående ord ren synd. Dock påstår vissa ignoranter att de bär på en dold mening. Den dolda meningen är emellertid vidrigare än den uppenbara skildringen. Ty den uppenbara skildringen är synd medan den påstådda, dolda meningen åsyftar att Skaparen och skapelsen är enade och ett så att inte ens vetaren ser skillnad på dem. Sådan och liknande poesi är antingen synd eller också otro. Pur visdom finns bara i Allâhs tal, Hans sändebuds (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) tal, Salafs tal eller vis poesi.