12 – Bevis för att Allâh har skickat sändebud till oss

… utan Han skickade ett sändebud till oss…


FÖRKLARING

 

Allâh (´azza wa djall) sände till vårt samfund, Muhammads (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) samfund, ett sändebud som läser upp vår Herres verser, renar oss och lär oss Boken och Visheten på samma sätt som det skickades till dem innan oss. Allâh (tabârak wa ta´âlâ) sade:

إِنَّا أَوْحَيْنَا إِلَيْكَ كَمَا أَوْحَيْنَا إِلَى نُوحٍ وَالنَّبِيِّينَ مِن بَعْدِهِ وَأَوْحَيْنَا إِلَى إِبْرَاهِيمَ وَإِسْمَاعِيلَ وَإْسْحَقَ وَيَعْقُوبَ وَالأَسْبَاطِ وَعِيسَى وَأَيُّوبَ وَيُونُسَ وَهَارُونَ وَسُلَيْمَانَ وَآتَيْنَا دَاوُودَ زَبُورًا وَرُسُلاً قَدْ قَصَصْنَاهُمْ عَلَيْكَ مِن قَبْلُ وَرُسُلاً لَّمْ نَقْصُصْهُمْ عَلَيْكَ وَكَلَّمَ اللّهُ مُوسَى تَكْلِيمًا رُّسُلاً مُّبَشِّرِينَ وَمُنذِرِينَ لِئَلاَّ يَكُونَ لِلنَّاسِ عَلَى اللّهِ حُجَّةٌ بَعْدَ الرُّسُلِ وَكَانَ اللّهُ عَزِيزًا حَكِيمًا

”Vi har uppenbarat för dig liksom Vi uppenbarade för Nûh och de profeter som följde efter honom, och liksom Vi uppenbarade för Ibrâhîm, Ismâ’îl, Ishâq, Ya´qûb och deras efterkommande, och ´Îsâ och Ayyûb och Yûnus och Hârûn och Sulaymân, och liksom Vi skänkte Dâwûd Zabûr. Sändebud Vi redan har berättat för dig om och sändebud som Vi inte har berättat om – och Mûsâ som Allâh talade med ett verkligt Tal – sändebud som förde med sig ett glatt budskap om hopp och varnande ord, för att människorna, efter sändebuden, inte skall kunna skylla på [okunnighet] inför Allâh. Allâh är allsmäktig, vis!” (4:163-165)

Vi kan inte dyrka Allâh på ett sätt som Han behagas av utan sändebudens (´alayhim-us-salâtu was-salâm) vägledning. Det är trots allt de som har visat oss vad Allâh älskar och behagas av och vad som får oss att komma Honom (´azza wa djall) närmare. Sålunda hörde det till Allâhs vishet att Han skickade sändebud med glada budskap och varningar till skapelsen. Beviset för det är Hans (ta´âlâ) Ord:

إِنَّا أَرْسَلْنَا إِلَيْكُمْ رَسُولًا شَاهِدًا عَلَيْكُمْ كَمَا أَرْسَلْنَا إِلَى فِرْعَوْنَ رَسُولًا فَعَصَى فِرْعَوْنُ الرَّسُولَ فَأَخَذْنَاهُ أَخْذًا وَبِيلًا

”Vi har sänt ett sändebud till er, som skall vittna mot er, liksom Vi sände ett sändebud till Farao. Men Farao lydde inte sändebudet och Vi straffade honom med ett fruktansvärt straff.”  (73:15-16)