11. Den exempellösa Qur’ânen

[19] Till dem hör Hans skrift som råder över alla andra skrifter och som underrättar om dem, vittnar för dem och bekräftar dem. Den liknar varken poesi eller brev. Den är fjärran från allt annat tal. Den överväldigar hörseln och förståelsen. Lögn kan varken nalkas den framifrån eller bakifrån. Det är en Uppenbarelse från den Vise, Den som all lov och pris tillkommer. Människor och djinner klarar inte av att komma med något liknande, även om de skulle samarbeta med varandra. Det är en skrift som består av komposition, oefterhärmlighet, förklaring, vältalighet, elokvens, varning, tillrättavisning, påbud av allt gott, moral, etikett, förbud mot allt ont och all storslagen dyrkan som tvagning, bön, fasta, allmosa, vallfärd, kamp, släktband, uppoffring, gåvor, tillförlitlighet, lojalitet, rädsla, hopp och alla andra otaliga typer. När hans (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) folk sade till honom:

ائْتِ بِقُرْآنٍ غَيْرِ هَذَا أَوْ بَدِّلْهُ

”Ge oss en annan text eller ändra denna.”

sade han:

مَا يَكُونُ لِي أَنْ أُبَدِّلَهُ مِن تِلْقَاء نَفْسِي إِنْ أَتَّبِعُ إِلاَّ مَا يُوحَى إِلَيَّ

”Det tillkommer inte mig att ändra efter mitt huvud. Jag följer bara vad som uppenbaras för mig.”1

Det vill säga att den kommer från min Herre. Därefter sade han till dem:

لَّوْ شَاء اللّهُ مَا تَلَوْتُهُ عَلَيْكُمْ وَلاَ أَدْرَاكُم بِهِ فَقَدْ لَبِثْتُ فِيكُمْ عُمُرًا مِّن قَبْلِهِ أَفَلاَ تَعْقِلُونَ

”Om Allâh så hade velat, skulle jag inte ha läst upp för er detta och Han skulle inte låtit den komma till er kännedom. Jag har levt hela mitt liv bland er innan. Använder ni inte ert förstånd?”2

Med andra ord är jag fyrtio år och föräldralös, fattig och analfabet och jag brukade aldrig gå till någon lärare, spåman, siare eller poet. Skall ni inte tänkta till? Ni vet att endast Allâh förmår att komma med liknande verser – ni har inte kunnat göra det och ni kommer inte heller att kunna göra det.

Han lät denna vers råda i hans liv och efter hans död utan att någon kunde komma med något liknande. Ingen har lyckats framföra ett kapitel som liknar Qur’ânen sett till dess verser, sammanställning, trovärdighet, sanna betydelser och väldiga kunskaper. Likaså har skapelserna inte kunnat omfatta dess förståelse eller anskaffa sig dess ultimata kunskap. Dessutom gav han (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) besked om tidigare och senare folk:

غُلِبَتِ الرُّومُ فِي أَدْنَى الْأَرْضِ وَهُم مِّن بَعْدِ غَلَبِهِمْ سَيَغْلِبُونَ فِي بِضْعِ سِنِينَ

”Bysantinerna är slagna; i ett närbeläget land, men efter detta nederlag skall de åter segra inom några få år.”3

سَيُهْزَمُ الْجَمْعُ وَيُوَلُّونَ الدُّبُرَ

”Skaran skall besegras och skall tvingas göra helt om och fly.”4

Han underrättade om detta innan det skedde. Han (ta´âlâ) sade:

تِلْكَ مِنْ أَنبَاء الْغَيْبِ نُوحِيهَا إِلَيْكَ مَا كُنتَ تَعْلَمُهَا أَنتَ وَلاَ قَوْمُكَ مِن قَبْلِ هَذَا

”Vi uppenbarar för dig dessa dolda ting, som varken du eller ditt folk tidigare haft kännedom om.”5

110:15

210:16

330:2-4

454:45

511:49