11. Bönens åttonde villkor

Shaykh-ul-Islâm och Imâm Muhammad bin ´Abdil-Wahhâb (rahimahullâh) sade:

Det åttonde villkoret är riktningen mot Qiblah. Beviset för det är Hans (ta´âlâ) ord:

قَدْ نَرَى تَقَلُّبَ وَجْهِكَ فِي السَّمَاء فَلَنُوَلِّيَنَّكَ قِبْلَةً تَرْضَاهَا فَوَلِّ وَجْهَكَ شَطْرَ الْمَسْجِدِ الْحَرَامِ وَحَيْثُ مَا كُنتُمْ فَوَلُّواْ وُجُوِهَكُمْ شَطْرَهُ

”Ofta har Vi sett dig vända ansiktet mot himlen, och Vi skall låta dig vända dig i en böneriktning som skall göra dig nöjd. Vänd alltså nu ditt ansikte mot den heliga Moskén; ja, var ni än befinner er, vänd era ansikten mot den.”1

FÖRKLARING

Riktningen mot Qiblah är mot Ka´bah. Det är obligatoriskt att vara vänd mot den i såväl obligatoriska böner som i frivilliga böner. Beviset för det är den ädla versen. Allâh (djalla wa ´alâ) sade:

قَدْ نَرَى تَقَلُّبَ وَجْهِكَ فِي السَّمَاء فَلَنُوَلِّيَنَّكَ قِبْلَةً تَرْضَاهَا فَوَلِّ وَجْهَكَ شَطْرَ الْمَسْجِدِ الْحَرَامِ وَحَيْثُ مَا كُنتُمْ فَوَلُّواْ وُجُوِهَكُمْ شَطْرَهُ

”Ofta har Vi sett dig vända ansiktet mot himlen, och Vi skall låta dig vända dig i en böneriktning som skall göra dig nöjd. Vänd alltså nu ditt ansikte mot den heliga Moskén; ja, var ni än befinner er, vänd era ansikten mot den.”

Det är dock harmlöst att be mot ett annat håll om man har ett giltigt skäl. Exempel på ett sådant skäl är frivillig bön under resans gång. Det är tillåtet eftersom skälet har en grund i föreskriften. Ett annat skäl är sjukdom om ingen kan vända sjuklingen mot Qiblah och han fruktar att tiden skall gå ut. Han får be så gott han kan:

فَاتَّقُوا اللَّهَ مَا اسْتَطَعْتُمْ

”Frukta därför Allâh efter måttet av er förmåga.”2

Personen är sjuk och klarar inte av att vända sig mot Qiblah och har ingen som kan vända honom mot Qiblah. Det är ingen fara. Ett annat exempel är den fastbundne fången eller den korsfäste som inte klarar av att vända sig mot Qiblah. I det fallet säger Allâh (djalla wa ´alâ):

فَاتَّقُوا اللَّهَ مَا اسْتَطَعْتُمْ

”Frukta därför Allâh efter måttet av er förmåga.”

لاَ يُكَلِّفُ اللّهُ نَفْسًا إِلاَّ وُسْعَهَا

”Allâh lägger inte på någon en tyngre börda än han kan bära.”3

Vid förmåga är det emellertid obligatoriskt att vara vänd mot Qiblah, utan hänsyn till om bönen är obligatorisk eller frivillig. Det enda undantaget är resa. Under resans gång är det harmlöst att be frivillig bön mot ett annat håll.

12:144

264:16

32:286