11 – Bevis för att Allâh inte har lämnat oss utan något syfte

… och Han har inte lämnat oss utan syfte…


FÖRKLARING

 

Detta är verkligheten som bevisas av gudomliga och intellektuella bevis. Apropå de gudomliga, säger Han (ta´âlâ) bl a:

أَفَحَسِبْتُمْ أَنَّمَا خَلَقْنَاكُمْ عَبَثًا وَأَنَّكُمْ إِلَيْنَا لَا تُرْجَعُونَ فَتَعَالَى اللَّهُ الْمَلِكُ الْحَقُّ لَا إِلَهَ إِلَّا هُوَ رَبُّ الْعَرْشِ الْكَرِيمِ

”Trodde ni att Vi skapade er för nöjes skull och att ni inte skulle föras tillbaka till Oss? Upphöjd över allt är Allâh, Konungen, den yttersta Sanningen! Det finns ingen sann gudom utom Han.” (23:115-116)

أَيَحْسَبُ الْإِنسَانُ أَن يُتْرَكَ سُدًى أَلَمْ يَكُ نُطْفَةً مِّن مَّنِيٍّ يُمْنَى ثُمَّ كَانَ عَلَقَةً فَخَلَقَ فَسَوَّى فَجَعَلَ مِنْهُ الزَّوْجَيْنِ الذَّكَرَ وَالْأُنثَى أَلَيْسَ ذَلِكَ بِقَادِرٍ عَلَى أَن يُحْيِيَ الْمَوْتَى

”Tror människan att hon skall lämnas i fred att göra som hon vill utan att ställas till svars? Var hon inte en droppe sädesvätska, utgjuten i ett kvinnligt sköte, och blev därefter en grodd som satte sig fast – och som Han sedan skapade och formade till människa i enlighet med den uppgift som skulle bli hennes och skapade av detta de två könen, det manliga och det kvinnliga? Skulle då denne Skapare inte ha makt att uppväcka de döda till nytt liv?” (75:36-40)

Beträffande intellektet, passar det inte Allâhs (´azza wa djall) vishet att mänskligheten lever detta liv och njuter av det som boskap, för att i slutändan varken återuppstå eller stå för vad den har gjort. Det är verkligen värdelöst. Det är otänkbart att Allâh skapar denna skapelse, sänder sändebud till den och förklarar det lovligt för oss att strida mot dem som sätter sig upp mot sändebuden och motsätter sig dem, för att resultatet därefter skall vara ett och samma och att inga åtgärder vidtas. Det är omöjligt att något liknande härrör från Allâhs (´azza wa djall) vishet.