100. Då förlorar muslimerna Allâhs beskydd

Imâm Muhammad Nâsir-ud-Dîn al-Albânî (d. 1420)

Djilbâb-ul-Mar’ah al-Muslimah, sid. 162-163

Dessutom sade Han (ta´âlâ):

وَالَّذِينَ آتَيْنَاهُمُ الْكِتَابَ يَفْرَحُونَ بِمَا أُنزِلَ إِلَيْكَ وَمِنَ الأَحْزَابِ مَن يُنكِرُ بَعْضَهُ قُلْ إِنَّمَا أُمِرْتُ أَنْ أَعْبُدَ اللّهَ وَلا أُشْرِكَ بِهِ إِلَيْهِ أَدْعُو وَإِلَيْهِ مَآبِ وَكَذَلِكَ أَنزَلْنَاهُ حُكْمًا عَرَبِيًّا وَلَئِنِ اتَّبَعْتَ أَهْوَاءهُم بَعْدَ مَا جَاءكَ مِنَ الْعِلْمِ مَا لَكَ مِنَ اللّهِ مِن وَلِيٍّ وَلاَ وَاقٍ

”De som Vi har skänkt uppenbarelsen gläds över det som har uppenbarats för dig. Men bland dem som splittrats i sekter avvisar några en del av detta. Säg: ”Jag har bara blivit befalld att dyrka Allâh och att inte avguda någon vid Hans sida. Jag uppmanar till Honom och till Honom skall jag återvända.” På samma sätt har Vi nu uppenbarat denna som en regelsamling på det arabiska språket. Och om du, efter att ha fått all den kunskap som kommit dig till del, tillmötesgick deras önskningar, skulle ingen kunna skydda dig mot Allâh, ingen ta dig i försvar.”1

Suffixet i ”deras önskningar” refererar till de omnämnda människorna, nämligen de grupper som avvisar en del av detta. Till dem hör alla judar, nasaréer och andra som dementerar något i Qur’ânen. Han (ta´âlâ) sade:

وَلَئِنِ اتَّبَعْتَ أَهْوَاءهُم بَعْدَ مَا جَاءكَ مِنَ الْعِلْمِ مَا لَكَ مِنَ اللّهِ مِن وَلِيٍّ وَلاَ وَاقٍ

”Och om du, efter att ha fått all den kunskap som kommit dig till del, tillmötesgick deras önskningar, skulle ingen kunna skydda dig mot Allâh, ingen ta dig i försvar.”

Rättelse efter deras religiösa drag och följder är rättelse efter deras önskningar och lustar. Faktum är att rättelse efter deras lustar sker med mycket mindre än så.

113:36-37