10. Mannen bakom det moderna upproret

Den förste som innoverade uppror mot makthavaren i modern tid var Hasan al-Bannâ. Det gjorde han i form av demonstrationer och revolutioner. Jag var en ung grabb när Hasan al-Bannâ dök upp i strålkastarljuset. Han grundade al-Ikhwân al-Muslimûn. Jag var nio år när jag brukade gå med ett gäng al-Ikhwân till den dåvarande egyptiske kung Fu’âds palats och ropa:

”Gå tillbaka till Ankara!”

Detta på grund av kung Fu’âds turkiska påbrå.

1936 slöt jag mig till Ansâr-us-Sunnah. Några av mina närmsta vänner var tre ungdomar benämnda Hasan Djamâlî, Muhammad Mundjî och Muhammad Bashshâr. Dessa tre tillhörde al-Ikhwân al-Muslimûns hemliga organisation trots att de hade Salafs troslära. Hasan Djamâlî och Muhammad Mundjî brukade alltid demonstrera Salafiyyahs lära öppet. Hasan al-Bannâ var dem till lags genom att citera för dem Ibn Taymiyyah, Ibn-ul-Qayyim och Ibn ´Abdil-Wahhâb. Det är det konstiga med dem. De kände till Salafiyyah utan att agera utmed den. De är som vissa i dag som säger att de är Salafiyyûn.

De hyrde en villa i palmodlingarna för att tillverka bomber. Hasan Djamâlî var den modigaste. Det var han som bar på bomberna och kastade dem i affärerna och runtom i samhället. Detta var Hasan al-Bannâs paradox. Han kände till Tawhîd och avguderi, men han pratade aldrig om det. Jag hade en vän som hette Sayyid Sa´d och kom från Ismâ´îliyyah. Hasan al-Bannâ brukade umgås med folk som tillbad andra än Allâh om hjälp, påstod att sändebudet (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) är skapat av ljuset och trodde på amuletter och formler. Sayyid Sa´d sade till honom: ”Är inte det avguderi? Skall du inte förbjuda dem det?” Hasan al-Bannâ brukade svara: ”Sen. Det är inte tid för det nu.” Då sade han till honom: ”Hur kommer din position vara framför Allâh om du dör innan du lär dem det?” I det skedet reste sig Sayyid Sa´d upp och lämnade al-Bannâ1.

1at-Tafdjîrât, av Abû ´Abdil-A´lâ, sid. 5:6.