10 – Bevis för att Allâh har gett oss uppehälle

…gav oss uppehälle…


FÖRKLARING

 

Bevisen för denna fråga är många och förekommer i Boken, Sunnahn och intellektet. Vad gäller Boken, säger Allâh (ta´âlâ):

قُلْ مَن يَرْزُقُكُم مِّنَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ قُلِ اللَّهُ

”Säg: ”Vem förser er med det i himlen och på jorden som ni behöver för er försörjning?” Säg: ”Det är Allâh.”” (34:24)

قُلْ مَن يَرْزُقُكُم مِّنَ السَّمَاء وَالأَرْضِ أَمَّن يَمْلِكُ السَّمْعَ والأَبْصَارَ وَمَن يُخْرِجُ الْحَيَّ مِنَ الْمَيِّتِ وَيُخْرِجُ الْمَيَّتَ مِنَ الْحَيِّ وَمَن يُدَبِّرُ الأَمْرَ فَسَيَقُولُونَ اللّهُ

”Säg: ”Vem förser er med det i himlen och på jorden som ni behöver för er försörjning? Vem har makten över hörsel och syn? Vem låter livet spira ur det som är dött och låter döden stiga fram ur det levande? Och vem styr skapelsens ordning? På detta kommer de att svara: ”Det är Allâh.”” (10:31)

Vad berör Sunnahn, sade han (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) bl a att det skickas en ängel till fostret som beordras fyra frågor; att skriva ned dess uppehälle, livslängd, handling och om det kommer att vara olyckligt eller lyckligt.

Angående det intellektuella beviset för att Allâh har skänkt oss uppehälle, så är det att vi inte klarar av att leva utan mat och dryck som har skapats av Allâh (´azza wa djall). Allâh (ta´âlâ) sade:

أَفَرَأَيْتُم مَّا تَحْرُثُونَ  أَأَنتُمْ تَزْرَعُونَهُ أَمْ نَحْنُ الزَّارِعُونَ لَوْ نَشَاء لَجَعَلْنَاهُ حُطَامًا فَظَلَلْتُمْ تَفَكَّهُونَ إِنَّا لَمُغْرَمُونَ بَلْ نَحْنُ مَحْرُومُونَ أَفَرَأَيْتُمُ الْمَاء الَّذِي تَشْرَبُونَ أَأَنتُمْ أَنزَلْتُمُوهُ مِنَ الْمُزْنِ أَمْ نَحْنُ الْمُنزِلُونَ لَوْ نَشَاء جَعَلْنَاهُ أُجَاجًا فَلَوْلَا تَشْكُرُونَ

”Vad anser ni om det som ni sår i åkern? Är det ni som får det att gro eller är det Vi som är orsaken till detta? Om Vi ville kunde Vi låta allt förtorka, och ni skulle bekymrat fråga er vad som hänt och jämra er; ” Vilken förlust! Ja, vi har berövats frukten av vårt arbete!” Vad tror ni om vattnet som ni dricker? Är det ni som har fått regnet att falla eller är det Vi som är orsaken till detta? Om Vi ville kunde Vi göra det salt och bittert; bör ni då inte vara tacksamma?” (56:63-70)

I dessa verser klargörs det att all vår mat och dryck kommer från Allâh (´azza wa djall).