1. Vad är domen för att stryka ovanpå läderstrumpor och strumpor?

Fråga 1: Vad innebär läderstrumpor och strumpor? Vad är domen för att stryka ovanpå dem?

Svar: Läderstrumpor är en fotbeklädnad av läder och dylikt. Strumpor, även kända som sockor, är en fotbeklädnad av bomull och dylikt.

Det hör till Allâhs sändebuds (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) Sunnah att stryka ovanpå dem. För personen som redan har på sig dem är det bättre att stryka på dem än att ta av dem och tvätta fötterna. Beviset för det är hadîthen från al-Mughîrah bin Shu´bah (radhiya Allâhu ´anh) som berättade om profetens (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) tvagning. al-Mughîrah sade:

”När jag gick ned för att ta av honom läderstrumporna sade han: ”Låt dem vara. Jag tog på dem i ett rent tillstånd” och strök ovanpå dem.”

Strykningens föreskrift är fastställd i såväl Qur’ânen som i Sunnah. Beträffande Qur’ânen, så sade Allâh (ta´âlâ):

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ إِذَا قُمْتُمْ إِلَى الصَّلاةِ فاغْسِلُواْ وُجُوهَكُمْ وَأَيْدِيَكُمْ إِلَى الْمَرَافِقِ وَامْسَحُواْ بِرُؤُوسِكُمْ وَأَرْجُلَكُمْ إِلَى الْكَعْبَينِ

”Troende! När ni går till bön, två då ansikte och händer samt armarna upp till armbågarna och stryk med [de våta] händerna över huvudet och fötterna upp till fotknölarna.”1

Allâhs (ta´âlâ) ord:

وَأَرْجُلَكُمْ

”… och fötterna…”

kan läsas på två korrekta sätt från Allâhs sändebud (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam):

Det första:

وَأَرْجُلَكُمْ

”… och fötterna…”

I det här fallet är fötternaوَأَرْجُلَكُمْ en additiv konjunktion till ansiktenaوُجُوهَكُمْ, vilket innebär att de skall tvättas.

Det andra:

وَأَرْجُلِكُمْ

”… och fötterna…”

I det här fallet är fötternaوَأَرْجُلِكُمْ en additiv konjunktion till huvudenبِرُؤُوسِكُم, vilket innebär att de skall strykas.

Det är Sunnah som avgör i fall fötterna skall strykas eller tvättas. Sändebudet (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) tvättade fötterna om de var bara och om han hade på sig läderstrumporna strök han ovanpå dem.

Vad beträffar Sunnah, så har handlingen rapporterats via många håll från Allâhs sändebud (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam). Imâm Ahmad (rahimahullâh) sade:

”Jag känner inget obehag med att stryka över läderstrumporna. Det finns fyrtio hadîther från profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) och hans följeslagare om det.”

Poeten sade:

Till de mångtaliga hadîtherna hör ”Den som ljuger”

”Den som bygger en moské för Allâhs sak och räknar med belöning”

Synen, Medlingen och Dammen

Strykningen ovanpå läderstrumporna med flera

Detta är alltså beviset i Qur’ânen och Sunnah för att de skall strykas.

15:6