1. Barn ska veta vem deras Herre och Gud är

Imâm Muhammad bin ´Abdil-Wahhâb al-Hanbalî (d. 1206)

Ta´lîm-us-Sibyân at-Tawhîd, sid. 7-12

Lov och pris tillkommer Allâh, skapelsernas Herre. Må Allâh hylla och freda sändebudens ledare, hans ätt och alla hans följeslagare.

Detta är en nyttig avhandling som en människa bör lära barnen innan hon lär dem Qur’ânen. Målet med den är att de blir fullkomliga muslimer utmed den islamiska läggningen och dyrkar endast Allâh utmed tron. Jag har lagt upp boken i form av frågor och svar.

Fråga 1: Vem är din Herre?

Svar: Min Herre är Allâh.

Fråga 2: Vad betyder ”Herre”?

Svar: Herre betyder ”den dyrkade Besittaren”. Allâh betyder ”Han som skall dyrkas av alla Sina skapelser”.

Fråga 3: Hur känner du din Herre?

Svar: Jag känner Honom med hjälp av Hans budskap och skapelser. Några av Hans budskap är dagen och natten, solen och månen. Några av Hans skapelser är himlarna, jorden och allt vad de bär på och rymmer. Beviset för det är Allâhs (ta´âlâ) ord:

إِنَّ رَبَّكُمُ اللّهُ الَّذِي خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضَ فِي سِتَّةِ أَيَّامٍ ثُمَّ اسْتَوَى عَلَى الْعَرْشِ يُغْشِي اللَّيْلَ النَّهَارَ يَطْلُبُهُ حَثِيثًا وَالشَّمْسَ وَالْقَمَرَ وَالنُّجُومَ مُسَخَّرَاتٍ بِأَمْرِهِ أَلاَ لَهُ الْخَلْقُ وَالأَمْرُ تَبَارَكَ اللّهُ رَبُّ الْعَالَمِينَ

”Er Herre är förvisso Allâh som skapade himlarna och jorden under sex dagar. Därefter reste Han sig över tronen. Han låter natten svepa dagen – den ena följer den andra i snabb följd. Sol, måne och stjärnor lyder Hans bud. Skapelsen är Hans och Han befaller över allt. Väldig vare Allâh, världarnas Herre!”1

Fråga 4: Varför har Han skapat dig?

Svar: För att dyrka endast Honom och inte avguda någon med Honom, och lyda Honom genom att underkasta mig Hans påbud och undvika Hans förbud. Allâh (ta´âlâ) sade:

وَمَا خَلَقْتُ الْجِنَّ وَالْإِنسَ إِلَّا لِيَعْبُدُونِ

”Jag har skapat djinnerna och människorna enbart för att de skall dyrka Mig.”2

Allâh (ta´âlâ) sade också:

وَاعْبُدُواْ اللّهَ وَلاَ تُشْرِكُواْ بِهِ شَيْئًا

”Dyrka Allâh och avguda ingenting med Honom.”3

Avguderiet är den största synden som Allâh har trotsats med. Allâh (ta´âlâ) sade:

إِنَّهُ مَن يُشْرِكْ بِاللّهِ فَقَدْ حَرَّمَ اللّهُ عَلَيهِ الْجَنَّةَ وَمَأْوَاهُ النَّارُ

”Allâh utestänger den från paradiset som avgudar med Allâh och Elden skall bli hans sista hemvist.”4

Avguderi handlar om att dyrka en vederlike till Allâh, genom att bland annat tillbe den, sätta sitt hopp i den, bäva för den, förlita sig på den eller längta efter den vid sidan av Allâh.

17:54

251:56

34:36

45:72