05. Den olycksdrabbade skall titta på andra olycksdrabbade

En tröst till de olycksdrabbade är att de läser i Qur’ânen och Sunnah. Däri finner de hur Allâh ger dem som härdar och behagas av Allâhs dom vad som är mycket mer och större än om olyckan hade uteblivit och att om Han hade velat skulle Han låtit den vara mycket större.

En av de nyttigaste faktorerna till den olycksdrabbade som släcker hans olyckas eld är att svalka sig med att se på de olycksdrabbade. Han skall veta att i varje by, stad och till och med hem finns det någon som är olycksdrabbad. Vissa drabbas en gång medan andra drabbas flera gånger. Olyckan kommer inte att upphöra förrän den drabbar alla familjemedlemmar inklusive den drabbade. Han drabbas som sina föregångare. Om han tittar till höger ser han endast prövningar. Om han tittar till vänster ser han endast sorg.

Ibn Mas´ûd (radhiya Allâhu ´anh) sade:

”Varje glädje har en sorg. Ett hem har aldrig fyllts av glädje utan att det har fyllts av sorg.”

Ibn Sîrîn sade:

”Det har aldrig skrattats utan att det därefter har gråtits.”

Sålunda skall tjänaren veta att tillflykten till tålamodet och underkastelsen är välsignelsen, nåden och vägledningen i Allâhs (ta´âlâ) ord:

الَّذِينَ إِذَا أَصَابَتْهُم مُّصِيبَةٌ قَالُواْ إِنَّا لِلّهِ وَإِنَّا إِلَيْهِ رَاجِعونَ أُولَئِكَ عَلَيْهِمْ صَلَوَاتٌ مِّن رَّبِّهِمْ وَرَحْمَةٌ وَأُولَئِكَ هُمُ الْمُهْتَدُونَ

”För dem som när de drabbas av olycka och motgång säger: ”Vi tillhör Allâh och till Honom skall vi återvända” – [förkunna för dem] att deras Herre skall välsigna dem och innesluta dem i Sin nåd; det är de som är rätt vägledda.”1

Det Allâh lovar för tålamodet och orden ”Vi tillhör Allâh och till Honom skall vi återvända” är i själva verket större än olyckan och Allâh vet bättre.

1 2:156-157