05. Bönen i samband med läggdags

24 – Allâhs sändebud (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade när han skulle lägga sig:

بِاسْمِكَ اللَّهُمَّ أَمُوتُ وَأَحْيَى

”I Ditt namn, Allâh, dör jag och lever jag.”

När han hade vaknat sade han:

الحَمْدُ للهِ الَّذِي أَحْيَانَا بَعْدَ مَا أَمَاتَنَا وَإِلَيْهِ النُّشُورُ

”Lov och pris tillkommer Allâh som har återupplivat oss efter att ha tagit våra liv och hos Honom kommer återuppståndelsen att vara.”

25 – Varje natt när profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) skulle sova brukade han föra ihop händerna, spotta i dem och läsa i dem: ”Säg: ”Han är Allâh – En,”, ”Säg: ”Jag söker skydd hos gryningens Herre” och ”Säg: ”Jag söker skydd hos människornas Herre”.” Sedan strök han sin kropp med dem så gott han kunde. Han började med sitt huvud, sitt ansikte och framsidan av sin kropp. Han gjorde så tre gånger.”

26 – Abû Hurayrah (radhiya Allâhu ´anh) berättade att en man kom till honom varje natt och ville ha av välgörenheten som profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) hade låtit honom ansvara för. Den tredje natten sade han: ”Jag kommer att ta dig till Allâhs sändebud (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam).” Han sade: ”Låt mig vara. Jag skall lära dig några ord som Allâh kommer att gagna med. När du lägger dig skall du läsa hela Kursî-versen:

اللّهُ لاَ إِلَهَ إِلاَّ هُوَ الْحَيُّ الْقَيُّومُ

”Allâh – det finns ingen sann gud utom Han, den Levande, skapelsens evige Vidmakthållare.”1

Du kommer hela tiden att ha ett skydd från Allâh och Satan kommer inte att närma sig dig förrän du går morgonen till möte.” Då sade han (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam): ”Han har talat sanning för dig samtidigt som han är en lögnare. [Det där var en djävul.]”

27 – Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade:

”Den som läser på natten de två sista verserna ur kapitlet al-Baqarah kommer att skyddas av dem.”

28 – Allâhs sändebud (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade:

”När någon av er går upp från sin madrass och sedan återvänder till den skall han stryka den med sitt höftskynkes utkant tre gånger. Han vet inte vad som kom dit efter honom. När han lägger sig skall han säga:

بِاسْمِك رَبِّي وضَعْتُ جَنْبِي وَبِكَ أَرْفَعُهُ إِنْ أَمْسَكْتَ نَفْسِي فَارْحَمْهَا وإِنْ أَرْسَلْتَهَا فَاحْفَظْهَا بِمَا حَفِظْتَ بِهِ عِبَادَكَ الصَّالِحِينَ

”I Ditt namn, Herre, har jag lagt mig på sidan och via Dig kommer jag att ta upp den. Om Du tar min själ, får Du benåda den, och om Du släpper den, får Du skydda den såsom Du skyddar Dina rättfärdiga tjänare.”

I en formulering står det:

”När någon av er vaknar skall han säga:

الْحَمْدُ للهِ الَّذِي عَافَانِي في جَسَدِي وَرَدَّ عَلَيَّ رُوحِي وَأَذِنَ لِي بِذِكْرِهِ

”Lov och pris tillkommer Allâh som har skonat min kropp, gett tillbaka mig min själ och låtit mig påminna mig om Honom.”

29 – Han (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade till ´Alî och Fâtimah:

”Skall jag inte berätta för er vad som är bättre för er än en betjänt? När ni lägger er på era madrasser skall ni säga ”Subhân Allâh” trettiotre gånger, ”al-Hamdu lillâh” trettiotre gånger och ”Allâhu Akbar” trettiofyra gånger.”

´Alî sade:

”Jag lät inte bli att läsa det alltsedan jag hörde det från Allâhs sändebud (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam).” Det sades till honom: ”Inte heller under Siffîn-natten?” Han sade: ”Inte heller under Siffîn-natten.”

30 – När profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) lade sig brukade han lägga sin högra hand under sin kind och säga:

اللهُمَّ قِني عَذَابَكَ يَوْمَ تَبْعَثُ عِبَادَكَ

”Allâh! Skydda mig från Ditt straff på Dagen Du återupplivar Dina tjänare.”

31 – Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) brukade säga när han lade sig på sin madrass:

الْحَمْدُ للهِ الَّذِي أَطْعَمَنَا وَسَقَانَا وَكَفَانَا، وَآوَانَا، فَكَمْ مِمَّنْ لا كَافِيَ لَهُ وَلا مُؤْوِيَ

”Lov och pris tillkommer Allâh som har gett oss mat, dryck, skydd och ly. Hur många saknar inte någon som ger dem skydd och ly?”

32 – Han (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) befallde en man att säga när han skulle lägga sig:

اللَّهُمَّ أَنْتَ خَلَقْتَ نَفْسِي وأَنْتَ تَتَوَفَّاهَا لكَ مَمَاتُهَا وَمَحْيَاهَا إِنْ أَحْيَيْتَهَا فَاحْفَظْهَا وَإِنْ أَمَتَّهَا فَاغْفِرْ لَهَا اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ الْعَافِيَةَ

”Allâh! Du har skapat min själ och Du kommer att ta den. Dess liv och död tillhör Dig. Om Du låter den leva, får Du skydda den, och om Du tar den, får Du förlåta den. Allâh! Jag ber Dig om förskoning.”

33 – Han (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) brukade säga när han lade sig på sin madrass:

اللَّهُمَّ رَبَّ السَّمَواتِ وَرَبَّ الأَرْضِ وَرَبَّ الْعَرْشِ الْعَظِيمِ رَبَّنَا وَرَبَّ كُلِّ شَيءٍ فَالِقَ الْحَبِّ وَالنَّوَى وَمُنْزِلَ التَّوْرَاةِ والإِنْجِيلِ والْفُرْقَانِ أَعُوذُ بِكَ مِنْ شَرِّ كُلِّ ذِي شَرٍّ أَنْتَ آخِذٌ بِنَاصِيَتِهِ أَنْتَ الأَوَّلُ فَلَيْسَ قَبْلَكَ شَيءٌ وَأَنْتَ الآخِرُ فَلَيْسَ بَعْدَكَ شَيءٌ وأَنْتَ الْبَاطِن فليس دُونَكَ شَيءٌ اقْضِ عَنَّا الدَّيْنَ واغْنِنَا مِنَ الْفَقْرِ

”Allâh! Himlarnas Herre och jordens Herre! Den väldiga tronens Herre! Vår Herre och alltets Herre som låter fröna och fruktkärnorna klyvas och som har uppenbarat Toran, Evangeliet och Furqân. Jag söker skydd hos Dig mot det onda från allt ont vars lugg Du har fattat i ett fast grepp. Allâh! Du är den Förste; det finns inget före Dig. Och Du är den Siste; det finns inget efter Dig. Och Du är adh-Dhâhir; det finns inget ovanför Dig. Och Du är al-Bâtin; det finns inget närmre än Dig. Betala vår skuld och skona oss fattigdomen.”

34 – Allâhs sändebud (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade:

”Om du kommer till din sovplats skall du två dig såsom du tvår dig inför bönen. Lägg dig sedan på din högra sida och säg:

اللهم أسلمت نفسي إليك و وجهت وجهي إليك و فوّضتُ أمري إليك و ألجأتُ ظهري إليك رغبةً و رهبةً إليك لا ملجأ و لا منجا منك إلا إليك. آمنت بكتابك الذي أنزلت و بنبيك الذي أرسلت

”Allâh! Jag ger min själ till Dig. Jag vänder mitt ansikte mot Dig. Jag lämnar över min fråga till Dig. Jag flyr med min rygg till Dig. Jag gör det utav hopp i och fruktan för Dig. Det finns ingen tillflyktsort och ingen räddning förutom hos Dig. Jag tror på Din bok som Du har uppenbarat och på Din profet som Du har sänt.”

Om du dör den natten dör du utmed den naturliga läggningen. Låt det vara det sista du säger.”

12:255