Ruqyah som levebröd och handel

publicerad
04.12.2012

Talare: ´Allâmah Sâlih bin Fawzân al-Fawzân
Källa: http://www.alfawzan.af.org.sa/sites/default/files/ls–1432-05-16.mp3
Översättning: Darulhadith.com

Fråga: För tillfället talas det mycket om Ruqyah. Vissa tar lätt på det och vissa ser strängt på det. Somliga gör Ruqyah utmed Sunnah medan andra går efter sin egen Idjtihâd. Hur råder ni dem som sysselsätter sig med Ruqyah?

Svar: Idag görs Ruyqah utav ekonomiska intressen. Sålunda sysselsätter sig oberättigade människor med Ruqyah. De gör det utav ekonomiska intressen. Likaså finns det människor med dåliga trosläror som är sysselsatta med det. De gör det utav ekonomiska intressen. Det finns människor som blandar Ruqyah med hedninska formler och amuletter. Allt detta på grund av ekonomiska intressen. Ruqyah har alltså blivit till ett levebröd och en handel. Det är inte tillåtet. Det är endast tillåtet för personen som har kunskap om Ruqyah, en bra troslära och vill verkligen gagna sin broder och är inte bara ute efter pengar. Hans syfte skall vara att gagna sin sjuke broder. Om han därtill skulle få pengar, är det okej att ta emot dem.

Att däremot tjäna sitt levebröd på det och öppna butiker, är en överdrift och en handling som endast görs utav ekonomiska intressen och inte för att gagna människorna.

Det är som sagt också möjligt att trollkarlar smyger sig in och börjar läsa ur magiböcker för att tjäna pengar. Det finns magiböcker som står för Ruqyah. De består av magi, ondska och bön om hjälp av djinner och djävlar.

Personen som gör Ruqyah måste alltså ha kunskap, insikt, tillit och bra troslära.