15. Den evige Skaparen

Abû Dja´far at-Tahâwî (rahimahullâh) sade:

13 – Det är inte alltsedan Han skapade och bildade skapelsen som Han är Skaparen och Bildaren.

FÖRKLARING

Det är inte tillåtet att tro att Allâh (´azza wa djall) inte var Skapare förrän Han hade skapat skapelsen. Han var Skaparen innan Han skapade skapelsen och efter Han skapade skapelsen. Han (´azza wa djall) sade:

اللَّهُ خَالِقُ كُلِّ شَيْءٍ وَهُوَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ وَكِيلٌ

Allâh är alltings Skapare; Han styr och övervakar allt.”1

وَخَلَقَ كُلَّ شَيْءٍ فَقَدَّرَهُ تَقْدِيرًا

Han som har skapat allt och gett det dess rätta utformning.”2

الَّذِي خَلَقَ الْمَوْتَ وَالْحَيَاةَ

Han som har skapat döden och livet…”3

Med det sagt skall du vara övertygad om att Allâh var både Skapare och Vetande innan Han skapade skapelsen. Han har alltid varit beskriven med skapandet. Han är även Skapare efter att skapat skapelsen. Han var alltså Skapare innan skapelsen skapades och efter skapelsen skapades. Således sade författaren (rahimahullâh):

Så som Han alltid har varit beskriven med Sina egenskaper, kommer Han också alltid att vara det. Det är inte alltsedan Han skapade och bildade skapelsen som Han är Skaparen och Bildaren.”

Hans egenskaper är ju eviga.

Allâh är också Bildaren:

هُوَ اللَّهُ الْخَالِقُ الْبَارِئُ الْمُصَوِّرُ لَهُ الْأَسْمَاء الْحُسْنَى يُسَبِّحُ لَهُ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَهُوَ الْعَزِيزُ الْحَكِيمُ

Han är Allâh, Skaparen, Bildaren, som ger allt dess slutliga form. Hans är fullkomlighetens sköna namn; allt och alla i himlarna och på jorden prisar Honom – Han är den Allsmäktige, den Vise.”4

Han var Bildaren innan Han bildade skapelserna och efter Han bildade skapelserna. Så dessa namn och egenskaper fick Han inte efter skapandet; Han har haft dem innan Han skapade skapelsen och efteråt.

139:62

225:2

367:2

459:24